До уваги мешканців Острозької міської територіальної громади!

Рекомендації щодо дій населення за сигналом оповіщення „ПОВІТРЯНА ТРИВОГА!

З метою привернення уваги до населення доводиться сигнал оповіщення „УВАГА ВСІМ!” шляхом включення електричних сирен, які дублюються протяжними гудками інших звукових пристроїв суб’єктів господарювання та транспортних засобів.

Після цього у мовному режимі через засоби масової інформації (радіо, телебачення тощо) до населення доводиться сигнал „ПОВІТРЯНА ТРИВОГА!” та порядок дій за цим сигналом.

З моменту подачі сигналу „ПОВІТРЯНА ТРИВОГА!” для вжиття заходів захисту може бути всього лише кілька хвилин. Ці хвилини надзвичайно дорогоцінні і їх треба використовувати з максимальною ефективністю.

 

Почувши сигнал „ПОВІТРЯНА ТРИВОГА!, необхідно:

а) перебуваючи вдома:

ввімкнути приймач радіотрансляційної мережі, телевізор, радіоприймач і уважно прослухати інформацію;

при можливості попередити сусідів і одиноких людей, що мешкають поруч;

закрити вікна, вимкнути усі електричні прилади та обігрівальні пристрої, перекрити квартирний газовий вентиль, загасити печі, вимкнути світло;

швидко одягнутися та одягти дітей, перевірити наявність пришитих з внутрішньої сторони одягу у дітей дошкільного віку нашивок, на яких зазначено: прізвище, ім’я, по-батькові, адреса, вік, номер домашнього телефону;

взяти індивідуальні засоби захисту, завчасно підготовлений запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтар та найкоротшим шляхом прямувати до найближчої захисної споруди.

У разі відсутності в радіусі 500 м від будинку захисної споруди необхідно використовувати для укриття підвальне приміщення під будинком.

Ні в якому разі не можна після сигналу „ПОВІТРЯНА ТРИВОГА!” залишатися в будинках, особливо на верхніх поверхах, адже внаслідок вибуху вони будуть руйнуватися від впливу ударної хвилі;

зайняти місце у захисній споруді та виконувати вимоги старшого (коменданта): не курити, не смітити, голосно не розмовляти, дотримуватися спокою і порядку, обов'язково допомагати дітям, літнім людям та інвалідам;

уважно слідкувати за розпорядженнями та сигналами оповіщення.

УВАГА!

До ускладнення обстановки необхідно з’ясувати у консультаційному пункті житлово-експлуатаційної організації (КП, ЖЕК, БУ, ОСББ тощо) або органу місцевого самоврядування (селищної, сільської ради):

прогнозовані надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру і порядок дій населення при їх виникненні;

маршрути евакуації (якщо вона передбачається) у безпечний район;

місце розташування найближчої захисної споруди, у якій можна укритися.

 

У разі загрози життю та здоров'ю необхідно потурбуватися про наявність:

найпростіших засобів індивідуального захисту (респіратор, ватно-марлева пов’язка, протипилова тканинна маска тощо);

найпростіших засобів медичної допомоги (бинт, йод, джгут, перекис водню, нашатирний спирт, знеболювальні засоби тощо).

У хвилини небезпеки кожному громадянину необхідно мобілізувати себе, проявити мужність, самовладання та діяти максимально швидко.

 

б) перебуваючи на роботі:

виконати заходи, передбачені на цей випадок Планом реагування на надзвичайні ситуації та Інструкцією дій, діяти за вказівками керівництва суб’єкта господарювання;

швидко, без паніки зайняти місце у захисній споруді (сховищі, підвальному приміщенні) та виконувати вимоги старшого (коменданта).

 

в) перебуваючи у громадському місці:

вислухати вказівки адміністрації громадського місця та діяти у відповідності з ними (йти в зазначені сховища або укриття).

 

ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ПРИ ЗАГРОЗІ ТЕРОРИСТИЧНОГО АКТА

До терористичного акта неможливо підготуватися заздалегідь, тому слід бути насторожі завжди. Необхідно дотримуватися особливої обережності на масових заходах за участю сотень або тисяч учасників, в популярних розважальних закладах, гіпермаркетах.

Необхідно звертати увагу на підозрілих людей, предмети, на будь-які підозрілі дрібниці. Повідомляйте про все підозріле співробітників правоохоронних органів.

Потрібно бути пильними, адже вибуховий пристрій, встановлений в місцях скупчення людей, у громадському транспорті або житловому будинку, може бути замасковано під звичайний предмет - сумку, портфель, згорток, дитячу іграшку, книжку.

 

Характерні ознаки підозрілого предмета, які вказують на можливу його належність до вибухового пристрою:

залишені без нагляду в громадських місцях (транспорті) валізи, пакунки, коробки тощо;

зовнішня схожість предмета на боєприпаси, навчально-імітаційні, сигнальні, освітлювальні, піротехнічні вироби;

наявність у предмета антени з радіоприймальним пристроєм;

наявність у предмета годинникового механізму або електронного таймера;

наявність у предмета запаху гасу, розчинника, паливно-мастильних і хімічних матеріалів тощо;

наявність у предмета елементів (деталей), що не відповідають їх прямому призначенню;

наявність у дверях, вікнах будь-яких сторонніх підозрілих предметів, закріплених за допомогою дроту, ниток, важелів, шнурів тощо.

У разі виявлення підозрілого предмета, схожого на вибуховий пристрій:

не торкатися до виявленого підозрілого предмета, не підходити і не пересувати його;

поблизу підозрілого предмета утримуватися від куріння та використання засобів радіозв’язку, у тому числі й мобільного;

не здійснювати самостійних дій із підозрілими предметами;

по можливості забезпечити охорону підозрілого предмета і небезпечної зони;

спробувати повідомити про виявлення підозрілого предмета, інших осіб, які перебувають поруч, забезпечити їх евакуацію з території, що прилягає до небезпечної зони;

сповістити про небезпечну знахідку будь-який орган місцевої влади, чергові служби правоохоронних органів з наданням інформації про характерні ознаки ймовірного вибухового пристрою, місце його розташування, час виявлення та особу, яка його виявила. Дочекатися прибуття на місце виявлення небезпечної знахідки фахівців-піротехніків;

намагатися максимально запам’ятати зовнішність, одяг осіб, які залишили підозрілий предмет, їх транспорт та номерні знаки.

 

Як виявити терориста

Терористи, як правило, діють таємно, прагнучи не попадатися на очі ні правоохоронним органам, ні простим громадянам. Але їх діяльність може здатися незвичайною або підозрілою. Якщо ознаки дивної поведінки не знаходять звичайного пояснення, потрібно негайно повідомити про це в силові структури. Необхідно бути уважним, старатися запам'ятати прикмети цих людей, відмінні риси їх облич, одяг, імена, клички, можливі шрами і татуювання, особливості мови та манери поведінки, тематику розмови і т.д.

Не варто намагатися їх зупиняти, інакше можна стати їх першою жертвою.

 

На що необхідно звертати увагу

На підозрілих осіб, які непримітні, та на тих, які не виділяються, але чим-небудь дивні.

На невеликі групи людей, які зібралися з певною метою, можливо агресивно налаштованих.

На квартири, що здаються або знімаються, підвали, підсобні приміщення, склади, довкола яких спостерігається підозріла активність.

На підозрілі телефонні розмови.

У випадку, якщо помічено щось підозріле, потрібно проявити наполегливість в проясненні ситуації, при необхідності, залучаються близькі чи знайомі, сусідів. Деякі безтурботні громадяни можуть сказати, що це „параноя”. Ні, це пильність, що застосовується в усіх розвинених країнах світу.

 

Рекомендації фахівців служб безпеки

Будьте особливо пильними і остерігайтеся людей, одягнених не відповідно до сезону. Якщо ви бачите влітку людину, одягнену в плащ або товсту куртку,  будьте особливо обережні - під таким одягом терористи найчастіше ховають вибуховий пристрій. Краще всього триматися від такої людини подалі, а також  звернути на неї увагу співробітників правоохоронних органів.

Остерігайтеся людей з великими сумками, баулами і валізами, особливо, якщо вони знаходяться в незвичному місці (наприклад, з великою сумкою в кінотеатрі або на святі).

Не дивлячись на те, що ця людина, швидше за все, виявиться туристом або торговцем, все ж таки зайва обережність не завадить.

Намагайтесь відійти на максимальну відстань від тих, хто поводиться неадекватно, знервовано, перелякано, озираючись, перевіряючи щось в одязі або в багажі.

Якщо ви не можете відійти від підозрілої людини, то необхідно прослідкувати за мімікою її обличчя. Фахівці повідомляють, що смертник, підготовлений до теракту, зазвичай виглядає надзвичайно зосереджено, губи щільно стислі, або повільно рухаються, неначе читаючи молитву.

І стандартні рекомендації, якими, на жаль, найчастіше не користуються: у жодному випадку не піднімайте забуті речі - сумки, мобільні телефони, гаманці.

Ніколи не приймайте від незнайомих осіб ніяких дарунків, не беріть речей з проханням передати іншій людині.

 

Поведінка в натовпі

Терористи найчастіше вибирають для атак місця масового скупчення людей. Окрім, власне уражаючого чинника терористичного акту, люди гинуть і отримують травми ще й в результаті тисняви, що виникла внаслідок паніки. Тому необхідно пам'ятати наступні правила поведінки в натовпі:

вибрати найбільш безпечне місце. Воно має бути якнайдалі від середини натовпу, трибун, сміттєвих контейнерів, ящиків, залишених пакетів і сумок, скляних вітрин, парканів і огорож;

в разі виникнення паніки обов'язково зняти з себе краватку, шарф;

під час тисняви треба звільнити руки від всіх предметів, зігнути їх в ліктях, застебнути одяг на всі ґудзики;

не можна хапатися за дерева, стовпи, огорожу;

треба старатися всіма силами втриматися на ногах;

в разі падіння, необхідно згорнутися клубком на боці, різко підтягнути ноги і постаратися піднятися по ходу руху натовпу;

не привертати до себе увагу провокуючими висловами і вигуками гасел;

не наближатися до агресивно налаштованих осіб або груп осіб;

не втручатися в сутички, що відбуваються;

постаратися покинути натовп.

Острог - молодіжна столиця 2022
ОРГАНИ ВЛАДИ


 
МІСТА ПОБРАТИМИ

Місто побратим - Берунь

Місто побратим - Сандомир

Місто побратим - Гнев

Місто побратим - Моравський Берунь
 
БАНЕРИ
Національна служба здоров'я


covid19.com.ua


Золоті сторінки Рівненщини


Гід з державних послуг


Асоціація малих міст України






Національної дитяча гаряча лінія

Офіційний веб-сайт Державного реєстру виборців


Національний університет «Острозька академія»